Un imperiu agricol antreprenorial de peste 1 mld. lei, 650 de angajaţi şi 17.000 de hectare de teren

Angelo Nicolae

„În 2014 am contribuit cam cu 10% din exporturile României de cereale, adică marfa care a plecat din Marea Neagră, din portul Constanţa. În vest suntem un jucător important şi recunoscut în Italia.“

Brise Group, unul dintre cei mai importanţi traderi locali de cereale şi furnizori de materii prime pentru fermieri, a înregistrat o cifră de afaceri de peste 1 miliard de lei în 2015, în scădere cu 25% faţă de anul precedent, pe fondul declinului preţurilor la cereale şi al cererii modeste venite din piaţa internaţională.

„Probabil  suntem undeva la peste un miliard de lei cifră de afaceri şi profit undeva la 700.000 lei. Avem o creştere pe partea de input-uri, nu foarte mare. La sfârşitul anlui 2014 am devenit acţionari majoritari ai unei firme din Italia, producătoare de fertilizanţi, produse care acum fac parte din portofoliul nostru. Dez­vol­tând acest segment am reuşit să înregistrăm o creştere pe partea de inputuri. Pe partea de ce­reale am fost influenţaţi de contextul inter­naţional al pieţei în anul 2015“, a declarat Angelo Nicolae, general manager pe agrobu­siness al Brise, într-unul dintre puţinele sale interviuri acordate presei.

Executivul lucrează pentru grupul Brise de cinci ani, după ce an­terior a fost 15 ani angajat în cadrul Syngenta, producător de inputuri agrochimice. Ultima lui po­ziţie ocupată a fost aceea de manager al di­vizie de seminţe din România şi ţările din ba­zinul Mării Negre. Apoi el s-a alăturat Brise, grup controlat de antreprenorul Marius Bucur care se luptă deja de 15 ani cu cei patru mari traderi internaţionali care au prezenţă locală: ADM, Ameropa, Cargill şi Glencore.

Afacerea construită de omul de afaceri român are mai multe divizii, de la logistică (silo­zuri proprii şi închiriate) şi retail (magazinele Ogorul), la trading şi chiar producţie în Italia. Totuşi businessul principal este cel de inter­mediere pe piaţa cerealelor şi de vânzare de input-uri către fermieri.

În ceea ce priveşte divizia de input-uri, unde afacerea controlată de Marius Bucur de­ţine o cotă de piaţă de 10% în România, gru­pul a înregistrat o uşoară creştere datorită fertili­zatorilor pe care îi produce în fabrica EuroTSA din Italia, unde Brise este acţionar majoritar.

După un 2014 cu o cifră de afaceri de 1,3 miliarde lei şi un profit net de 4,5 milioane de lei, conform informaţiilor disponibile pe site-ul Ministerului Finaţelor, eforturile grupului Brise se concentrează acum spre consolidarea poziţiei în piaţă.

Anul 2015 a fost puternic influenţat de scăderea preţurilor la cereale, dar şi a volumelor disponibile, fermierii luând decizia de a stoca marfă o perioadă de timp mai lunga în aşteptarea revenirii preţurilor.

„Din cauza preţurilor în scădere, fermierii au avut o reticienţă mult prea mare în a da dru­mul la stocuri. A fost un volum mult mai mic de tranzacţionat pe piaţă, iar Brise făcând parte din intermedieri a avut acces la un volum mai mic. Cât despre cerere, motorul internaţional al cererii,  China, a micşorat pasul importurilor. Mediul internaţional din agribusniess vine după  2 -3 ani de producţii foarte bune în care s-au acumulat foarte multe stocuri. Mai urmează un an care se prevede foarte bun. Toată lumea are stocuri, din păcate cererea nu este acolo să acopere“, a explicat Leonard Lambrea, care urmează să coordoneze divizia de trading a grupului Brise de la 1 martie. 

Pe lângă diviziile de agribusiness şi trade, grupul Brise deţine şi o divizie de finanţare, prin compania Brise Capital IFN, care a acordat în 2015 un număr de 553 de credite către 420 de fermieri. Valoarea plasamentelor în 2015 a fost de 107,4 milioane de lei.

„Unul dintre produsele bune anul trecut a fost «Finanţarea stocurilor de marfă». Deţinem peste 350.000 de tone capacitate propie de stocare şi atunci putem să oferim fermierilor servicii de depozitare. Prin IFN le-am oferit finanţare acestor stocuri, adică pot ţine stocurile în custodie la noi. Primesc 80% din valoarea de piaţa a mărfii ca să îşi facă plăţile curente şi momentul în care decid, vând marfa şi îşi închid creditul“ , a spus Angelo Nicolae.

Grupul controlat de Marius Bucur nu doar face trading cu cerealele altor fermieri, ci deţine şi el 17.000 de hectare de teren pe care cultiva grâu, orz rapiţă, floarea soarelui şi porumb, în judeţele Constanţa şi Timiş. Producţia proprie reprezintă însă doar 5% din cât comercializează grupul, restul de marfă fiind colectată de la fermieri. În timpul campaniei, pe lângă flota proprie de 30 de camioane cu care transporta marfa, grupul Brise închirează în jur de 500 de camioane pe zi cu care să transporte cerealele. Din total, 80% din marfa colectată merge spre export.

„În 2014 am concluzionat că am contribuit cam cu 10% din exporturile Romaniei de cereale, adică marfa care a plecat din Marea Neagră, din portul Constanţa. În vest suntem un jucător important şi recunoscut în Italia. Marfa din vestul ţarii pleacă majoritatea, pe tren, în Italia . Astfel, 80% din marfa pe care o colectăm merge spre export. În general exporturile directe le facem în zona Mării Negre şi în zona Mării Mediterane“, a explicat Angelo Nicolae.

Executivul român spune că în prezent compania se uită după achiziţii de terenuri în aceleaşi judeţe. O altă direcţie pentru investiţii o reprezintă silozurile şi infrastructura în care Brise Gorup, cel mai mare trader de materii prime agricole deţinut de un roman, va investi în acest an 7  milioane de euro. Compania deţine deja depozite în care poate stoca 350.000 de tone de cereale, la care se adaugă alte depozite închiriate de la terţi cu o capacitate de 150.000-200.000 de tone.

„Avantajul nostru este faptul că avem bine dezvoltată infrastructura în teritoriu, nu doar în porturi şi pe Dunăre. Noi mergem lângă fermieri şi în felul acesta este mai uşoară colectarea mărfii.“

 

Grupul Brise a înfiinţat în 2015 societatea pe acţiuni Asset Business Solution, care înglobează opt dintre firmele lui Marius Bucur, respectiv cele din trading de cerale şi vânzarea de materii prime, mutare care ar putea anticipa atragerea unui investitor străin.

„La finalul anului 2015 am înfiinţat o companie de tip holding, Asset Business Solution se numeşte, care va fi umbrela companiilor din grup. Avantajele sunt că avem o vizibilitate mult mai bună a rezultatelor, consolidarea lor, claritate mai mare în faţa finanţatorilor pentru că băncile vor să vadă o expunere globală între companii. Holdingul va consolida cifrele, va fi mai clară şi transparentă situaţia“, a explicat managerului general al Brise. Executivul nu neagă posibilitatea atragerii unui investitor, spunând că grupul nu exclude parteneriatele. „O companie ca noi este vizibilă în piaţă, şi oferte de cumpărare primim“, spune Angelo Nicolae, fără să ofere însă alte detalii.

Grupul construit la Constanţa de Marius Bucur este cel mai mare business antreprenorial din agricultură, un sector din care s-au retras anul trecut familia Grigoriu (Comfert Bacău) sau Adrian Porumboiu care a renunţat la linii de business din grupul Racova.

 Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.02.2016 

Autor: Roana Rotaru 

X